Turmalin (Tourmaline)

Turmalin (Tourmaline)

Genel Bilgiler

Kimyasal Yapısı (Elementleri): Sodyum, Lityum, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Mangan, Alüminyum

Rengi: Siyah-schorl (Diğer renkler; renksiz-akroit, yeşil-verdelit, mavi-indikolit, kırmızı-rubelit, kahverengi-dravit, pembe, mor-eflatun, çok renkli-elbait, karpuz-yeşil içinde pembe)

Kombine taşlar: mikalı siyah turmalin, kuvars içinde siyah turmalin, lepidolitli turmalin.

Harekete geçirdiği çakra: 1. Kundalini (kök) çakrası

Sertliği (Mohs ölçeği): 7-7,5

Özgül Ağırlık: 3,02-3,26

Kimyasal Sınıfı: 9C Sınıfı: Silikatlar-Siklosilikatlar

 

Kimyasal Element Etkisi

1-Sodyum (İnsan vücudunda fazlalık bakımından 5. Sırada ve 65000 miligram bulunur):

Faydaları: Sinir ve kas sisteminin sağlıklı çalışmasında, bedenin sıvı-elektrik dengesinin sağlanmasında, minerallerin kan hücrelerine karışması ve hücrelerdeki zararlıların hücre dışına atılmasında önemli rol oynar. Ateş düşürücü ve mikrop kırıcı özelliği vardır.

Eksikliği: Mide kramplarına, kilo kaybına, bedenin aşırı su kaybına, depresyona, baş dönmesine, yorgunluğa, hayal görmeye, baş ağrısına, kalp çarpıntısına, tat duyusu bozukluğuna, uyuşukluğa, düşük tansiyona, hafıza bozukluğuna, kas zayıflığına, tiksinme duygusuna, ağız kuruluğuna neden olabilir.

Fazlalığı: Kan ve dokularda ödeme (şişliklere), yüksek tansiyona neden olur.

 

2-Lityum (İnsan vücudunda eser miktarda (çok az) bulunur):

Faydaları: Ruh sağlığı için gereklidir.

Eksikliği: Depresyon, alkol bağımlılığı, sinirlilik, uyuyamama, konsantrasyon eksikliği, algılama azlığı, çevreyle uyumsuzluk, kişilik bozulmaları oluşabilir.

Fazlalığı: Kanın yapısını bozucu etki yapar.

 

3-Kalsiyum (İnsan vücudunda fazlalık bakımından 1. Sırada ve 1,500,000 miligram bulunur):

Faydaları: Yüzde doksan sekizi kemiklerde, yüzde biri dişlerde kalanı ise kan dolaşım sisteminde ve dokularda bulunur. Kemikler aynı zamanda kalsiyumu depolama görevi yapar. Kalsiyumun kemiklere ulaşmasını ise D vitamini sağlamaktadır.

Kalsiyum, kemik yapısının, tırnakların ve dişlerin oluşumunu, kasların kasılmasını, kanın pıhtılaşmasını, kalbin, kan dolaşım sisteminin ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Fiziksel beden hareketlerinin tümünde önemli rol oynar, genellikle yaşlanmaya bağlı kemik kaybını önler. Hamilelik, emzirme, bebeklik, ergenlik ve kadınların menopoz dönemlerinde olmazsa olmaz öneme sahiptir.

Eksikliği: Uykusuzluğa, gerginliğe, sinirliliğe, halsizliğe ve giderek hareketsizliğe, bedenin kaslı bölgelerine kramp girmesine, regl dönemlerinde kramp karışımı sancılanmalara, cerrahi müdahalelerde veya diş çekimlerinde kanamalara, bedendeki kurşun oranının artmasına, dolayısıyla kan dolaşım ve sinir sisteminde problemler yaşanmasına sebep olmaktadır.

 

4-Demir (İnsan vücudunda fazlalık bakımından 7. Sırada ve 5000 miligram bulunur):

Faydaları: Üçte ikisi, oksijeni dokulara taşıyan ve dokulardaki karbondioksiti akciğerlere ulaştıran kandaki alyuvarlardaki kırmızı rengi oluşturur. Kalan kısmı kaslarda bulunarak, enzim sistemlerinde veya protein metabolizmasında görev alır. Belli miktarı gerektiğinde görev almak üzere depoda kalır.

Kanda bulunan bakterilerle ve virüslerle savaşan korpuskülleri kuvvetlendirmektedir. Bedendeki yeterli demir, antioksidan niteliği sebebiyle yorgunluğu ortadan kaldıracak, dinç bir beden sağlayacak, düşünsel konsantrasyonu artırarak sağlıklı bir algılama yeteneği verecektir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir, DNA sentezinde rol oynayarak üremeyi, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Eksikliği: En önemli sonucu anemi (kansızlık) hastalığıdır. Demir eksikliği bulunan kadınların yüzünde karanlık renkli halkalar belirecektir. Soğuktan kolay etkilenen, nefes darlığı, kalpte çarpıntı, sindirim sisteminde problemler, baş dönmesi, kemiklerin zayıflaması, saç dökülmesi veya kırılması, kolay kilo alma, bellek karışıklığı ve zayıflığı, okuduğunu veya dinlediğini anlayamama, ten renginin solgunlaşması, yiyecekleri kolay çiğneyememe gibi durumlar olabilir.

Fazla miktarda kahve tüketiyorsanız, ülseriniz varsa, alkol kullanıyorsanız, kabız veya ishalseniz, yaşlıysanız, ağır sporları yapıyorsanız, fosforlu yiyeceklere ağırlık veriyorsanız, vejeteryansanız, kadınsanız, hamileyseniz, bebek emziriyorsanız veya regl günlerinizdeyseniz, bedeninizdeki demir minerali azalıyor demektir.

Fazlalığı: Halsizlik, baş ağrısı, nedensiz kilo kaybı, iştahsızlık, mide problemleri, derinin kırmızımsı renge bürünmesi söz konusu olabilir.

 

5-Magnezyum (İnsan vücudunda fazlalık bakımından 6. Sırada ve 25000 miligram bulunur):

Faydaları: Yüzde 65’i kemik ve dişlerde, kalanı kan dolaşım sistemi ve dokularda bulunmaktadır. Kalp ve beyin dokularında daha yoğun bulunur. Magnezyum, C vitamini ile kalsiyum, sodyum ve potasyumun etkili biçimde kullanımına da yardım eder. Anti-stres mineralidir. Kasların gevşemesini, sakinleşmeyi, rahatlamayı, 300 den fazla enzimin işlevinde rol alarak çeşitli türde enerjinin üretilmesini, saklanmasını, kullanılmasını ve aktarılmasını sağlamaktadır. Kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesi, dişler dahil kemiklerin gelişmesi ve sağlıklı kalması, sindirim sisteminin düzenli çalışması, kalp damarlarının esnekliğini muhafaza ederek kalp krizlerinin önlenmesini, beden sıvılarındaki asit baz dengesinin sağlanmasıyla doğrudan ilişkilidir.

Eksikliği: Beyin, kalp, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalara, enerji azalmasına, dolayısıyla halsizlik, yorgunluk, göz kararması, baş ağrıları, yüksek tansiyon, böbreklerin taş üretmesi, kaslarda ve kalpte çarpıntılar gibi fiziksel, algılama eksikliği, şaşkınlık, uyku bozukluğu, hafıza kaybı, sinirlilik gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bebeklerin havale geçirmesi de büyük oranda magnezyum eksikliğine bağlıdır. Aşırı terleme, stres, hamilelik, bebek emzirme, sportif faaliyetlerde aşırı zorlanma gibi durumlar, kandaki şeker yükselmesi, kafein, alkol ve idrar söktürücü ilaç kullanımı, sera ürünü yiyecekler magnezyum eksikliğine ve gereksinimine neden olur.

Fazlalığı: Genellikle kalsiyum eksikliğiyle ortaya çıkan magnezyum fazlalığı da, kasların yeterince kasılmamasına, dolayısıyla bitkinliğe, hareketsizliğe, depresyona, bellek bulanıklığına, nefes darlığına, kalp atışlarında düzensizliğe sebep olabilmektedir.

 

Renk Etkisi (Siyah)

  • Harekete geçirici ya da rahatlatıcı etkileri zayıftır.
  • Yüksek frekanslı ortamlarda (tiz seslerin bulunduğu) insanı korur.
  • Arzu uyandırmak istediğimizde kırmızıyla beraber kullanmalıyız.
  • Aksesuar olarak siyah, zarafetin doruk noktasıdır, saygı uyandırır.
  • Kendilerini görünmez kılmak isteyen sanatçılarla, çok utangaç kimseler bu rengi seçerler.

 

*Kullandığınız taş diğer renklerden ise, ilgili renk etkisine bakılmalıdır.

 

Tecrübeye Dayalı Bilgiler (Test edilmemiş)

Fizyolojik ve Psikolojik Etkileri

  • Düşen fiziksel enerjiyi toparlar.
  • Endokrin (hormon) sistemini dengeler ve uyku verici özelliğe sahiptir.
  • Beden ve zihni kuvvetlendirdiğine, duyarlılık sağladığına ve anlayışı artırdığına inanılır.
  • Konsantrasyon, sezgisel güçleri artırdığına ve koruyucu etkileri olduğu da söylenmektedir. Duyarlılık ve anlayışı artırır.
  • Katı ve inatçı davranışları yumuşatıp, insancıl yaklaşımlar sergilenmesini sağlar.
  • Siyah turmalin: cep telefonları, elektromanyetik sis, radyasyon, psişik ataklar, büyü ve beddualar, her türden negatif enerjilere karşı korur. Gerilimi ve stresi azaltır. Kök çakrayla bağlantılı olarak enerjiyi topraklar ve fiziksel canlılığı artırır. Olumsuz düşünceleri temizler ve yaratıcılığı artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Pembe turmalin, evlilik ve iş hayatındaki kırıklıklardan kaynaklanan ürkek tavırları mutlu davranışlara döndürür. Aşk, arkadaşlık, mutluluk ve yaşama sevincinde tüm beklentileri karşılar. Ayrılmalara engel olur.
  • Kırmızı: kan dolaşımını, dalağı ve karaciğer fonksiyonlarını harekete geçirir. Damarları onarır. Kas spazmları ve soğuk algınlığına iyi gelir. Aşkı anlama yeteneğini güçlendirir. Zarafet, esneklik, sosyallik ve dışa dönüklüğü destekler. Azim ve kalıcılık verir.
  • Karpuz Turmalin: kalp çakrası için süper harekete geçiricidir. Sabır aşılar, nezaket ve diplomasi öğretir.

 

*Kullandığınız taş hangi renk ise, ilgili renk etkisine de bakılmalıdır.

 

Çakra Etkisi (1. Kundalini-kök çakrası)

Rengi: Kırmızı, Siyah

Bulunduğu Yer: Kuyruk sokumu kemiği

Panzehiri: Mavi

Ses Tonu: “E”

Nota: Do

İfade: İstiyorum

İlgili Alanı: Temel insani ihtiyaçların ve gizli konuların alanı

Negatif Nitelik: Özgüvensizlik

Pozitif Nitelik: Özgüven

Dengeli Enerji: Merkezci, sağlam temelli, kendi kendini idare eden, sağlıklı ve canlı, sınırsız fiziksel enerjiye sahip, bereketli.

Aşırı Enerji: Bencil, otoriter, hırslı, zenginliğe bağımlı.

Yetersiz enerji: Güvensiz, ayakları yere sağlam basmayan, zayıf, hedeflerini yerine getiremeyen, kendine zarar veren, intihara meyilli.

 

*Kullandığınız taş diğer renklerden biri ise, ilgili rengin çakra etkisine bakılmalıdır.

Sembolleri

Ekim ayı, (kırmızı: Duygusal iyileşme, tutku ateşi, sevinç)

 

 

 

 

Kullanımı

Herkes için; kendisinin göreceği ve derisine değecek şekilde aksesuar olarak kullanılması (küpe, kolye, bileklik, yüzük, tespih, masaj taşı vb.), özellikle ilgili çakra merkezine belirli bir süre konulması uygundur. Sadece sizi değil, karşınızdaki kişi veya kişilerin de aynı şekilde etkilendiklerini göz önüne alınız.

 

Temizlenmesi ve Şarj Edilmesi

Başkasının elinden alındıktan ve kullandıktan sonraları, kısa süreliğine akan suyun altında temizlenmelidir. Daha sonra, açık havada toprak üzerine koyarak, gün ışığında 30 dakika enerjisini depolaması sağlanmalıdır.

 

Notlar:

  • Bilimsel olarak yapılan çalışma sonuçları elde edildiklerinde bu bilgiler güncellenecektir.
  • Taşların en yaygın renkleri ve en fazla içerdiği elementler dikkate alınmıştır. Taşların diğer renkleri için de kimyasal özellik, dolayısıyla etki aynıdır.

Fakat sahip olduğu farklı rengin etkisini gösterdiği için, kullandığınız taşın rengi ne ise, o renk etkisine bakılmalıdır. Aynı şekilde, taşın rengiyle ilişkili “Çakra Etkisi” ne bakılmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bolles, R. N. (2005). What Color Is Your Parachute?: A Practical Manual for Job-Hunters and

Career-Changers. California: Ten Speed Press.

Causse, J. G. (2019). Renklerin Şaşırtıcı Gücü. İstanbul: Pegasus Yayınları.

Chiazzari, S. (1998). The Complete Book Of Color (The Complete Book Of Color Using Color

For Lifestyle, Health, and Well-Being). New York: Barnes&Noble Books.

El-Biruni (2017). Kıymetli Taşlar ve Metaller Kitabı (el-Cemahir fi Marifeti’l Cevahir). Ankara:

Türk Tarih Kurumu.

Farges, F. (2020). Mineraller ve Değerli Taşlar. İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları.

Hall, J. (2015). Crystals How to Use Crystals and Their Energy to Enhance Your Life.

America: Hay House Inc.

Hall, J. (2013). Değerli Taşlar Kitabı İstanbul: Alfa Kitap

Hall, J. (2009). Şifalı Taşlarla Hastalığa Göre Tedavi. İstanbul: Dinozor Yayıncılık.

Hardner, M. (2006). Renkler ve Kristaller. İstanbul: Arıtan Yayınevi.

Hartman, T. (1998). THE Color Code – A New Way to See Yourself, Your Relationships, and

Life.USA: Simon&Shuster.

Kocabaş, H. (2006). Şifalı Taşlarla Sağlıklı Yaşam. İstanbul: Mozaik Yayınları.

Master Choa Kok Sui (2009). The Ancıent Scıence And Art of Pranıc Healıng. India:Shankar Printers.

Master Choa Kok Sui (1997). Miracles Through Pranic Healing. Philippines:Quality Bookbinding and Printing.

Master Choa Kok Sui (2010). Pranic Psychotherapy. India:Shankar Printers.

Master Choa Kok Sui (2010). Advanced Pranıc Healıng. Practical Handbook for Healing with Color Pranas. India:World PranicHealing Foundation.

McLaren, K. (1998). Aura ve Çakra Kullanma Kılavuzu. İstanbul: Kuraldışı Yayınevi.

Paulson, G.L. (1997). Kundalini and the Chakras. Minesota: Llewellyn Publications.

Schumann, W. (1991). Edelsteine und Schmucksteine. München: BLV Verlaggsgesellschaft

mbH.

Yüregir, G.T., Donma, O.,& Kayrin, L. (1991). Trace Elements in Health and Disease. Adana:

Çukurova University.

 

İncelenen Kaynaklar

Aksoy, G. (2018). Aristoteles’in Taşlar Kitabı. İstanbul: Büyüyenay Yayınları.

Ball, P. (2015). Elementler. Ankara: Dost Yayınları.

Döşer, G. (2018). Doğa Ruhları Kristaller. İstanbul: Astroloji Okulu Yayınları.

Lutgens, K. F., Tarbuck, J. E., & Tasa, D. (2017). Essentials of geology (11th ed.). Ankara:

Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.

Maranki, A., & Maranki, E. (2010). Kozmik Bilim Işığında Şifalı Taşlar (11nci baskı). İstanbul:

Hayat Yayınları.

Sezen, M. E. (2013). Sihirli Kristaller. İstanbul: Ray Yayınları.